Pusse opp baderommet?

2020

Det kan være litt skummelt å snakke om oppussing av baderommet. De fleste er klar over at baderommet og kjøkkenet uten sidestykke er de mest kostbare rommene å pusse opp i et hus. Det stemmer nok, men samtidig er dette også kanskje de viktigste rommene vi arbeider med! Baderommet er et rom for velvære og avslapping. Et godt planlagt baderom - både med tanke på romløsning og ikke minst materialer og kvaliteter - er en fryd for både eier og besøkende. En investering som skal være i 20-30 år.  Det kan derfor være lurt å gjøre noen kloke valg ift både det ene og andre når det kommer til ditt nye bad.


Vi elsker å jobbe med baderom! Hvorfor? Dette er rom som våre kunder har et lidenskapelig forhold til. Lidenskapen gjør at det legges mye ressurser inn i hvordan sluttresultatet skal bli seende ut, og vi må alle virkelig utfordre hverandre for å bidra til å skape et 100% tilfredsstillende produkt. Det gir oss en egen energi å arbeide med slikt! 

Planlegging er naturligvis stedet å starte. Planlegging bør i første omgang dreie seg om behovs- og ønskeavklaring i din egen ende. Hva er vesentlig for deg å få på plass på ditt nye baderom? Skal det være badekar? Skal vaskemaskin være her eller på vaskerom/vaskekjeller? Innfelt dusjløsning? Inspirasjonsbilder fra internett eller kataloger er gjerne gode referanser på overodnet retningsvalg. Det kanskje viktigste spørsmålet å få avklare i denne fasen er tilgjenngelig plass. Det å gå ned på plass ift et baderom straffer seg fort. Løsningen kan bli keitete og ikke like innbygende, dersom den minimeres. Har man mulighet, gi baderommet den plassen det fortjener. Når de mer løse planleggingselementene er plassert, vil en erfaren Prosjektleder begynne Prosjekteringsarbeidet. Her vil planløsning bli etablert, fall-problematikk kontrolleres, og diverse andre praktiske byggtekniske forhold avklares. Dyktige prosjektledere vil allerede her etablere ditt nye baderom i et egnet prosjekteringsverktøy, som kontrollerer både brukerspesifikke valg og våtromstekniske forhold iht gjeldende regelverk og rammer (TEK, BVN m.m.).

Våtromssystemet er en vitkig parameter å avklare i samråd med utførende. Det finnes mange systemer på markedet, og det finnes mange produkter - noen mer kjente enn andre. Til felles for de fleste av disse er at de innehar godkjennelser og solide produktspesfiikasjoner, men desverre er det mange utførende som blander system-elementer og produkter, tidvis med uheldige utfall. Det å velge et komplett våtromssystem gir deg en del sikkerheter som du ikke finner andre steder. Dette gir deg produktgaranti og systemgaranti over flere tiår, og sikrer at du ikke blir en del av den uheldige statistikken

Fliser er gjerne den dominerende løsningen idag hva overflater anngår, slev om alt fra gipsede overflater, til sementbaserte overflater også er blant det åpenbare valgspekter. Her er det smak og behag, og ikke minst trender vi ofte noterer oss styrer kundene i sine valg. Et baderom dreier seg først og fremst om egen velvære, så vi pleier å si at du primært skal tenke på hva nettopp DU ønsker å ha på DITT baderom, og sekundært kan du ha trender og tidløshet i bakhodet. I og med at et baderom er såpass kostbart, er det gjerne en investering som skal stå i 20-30 år - ofte langt lenger enn oppusseren selv eier og bor på eiendommen. Derfor bør du kanskje ikke tenke kun på trend og mote, men heller velge produkter av god kvalitet og med en viss tidsløshet. Det er også forskjell på type flis og pris hertil. Dette er et enkelt moment å forholde seg til. Det du kanskje derimot glemmer, er at spesialfliser, mønstring, mosaikk og mer til, krever spesielle flisleggerferdigheter, og tidsbruken vil variere stort. Dette er derfor til syvende og sist et moment som er avgjørende for ditt kostnadsbilde.

Oppbevaringsrom, nisjeløsninger, sitteløsninger m.m. er elementer som gjerne løfter baderommet fra det ordinære til det ekstraordinære. Et gjennomtenkt bad er et godt bad - det forstår du først når du selv opplever at det ikke finnes et eneste sted å sette såpe, shampo, legge håndklær m.m. Å ha tanker rundt dette er derfor meget lurt, og sammen med dyktige prosjektledere får du god input ift kost / nytte rundt slike elementer (som naturligvis er kostnadsdrivende).

Integrerte armaturer vil vi gjerne nevne - for det er rett og slett lekkert! Sjekk litt rundt om dette er noe du kunne tenkt deg på ditt baderom. Her er det mye kult på markedet, men dette er også kvalitetsvarer som er kostbart. Det krever også spesielle tilpasninger og planlegging (veggtykkelse, slukløsninger, sammenkoblinger m.m.), så det er viktig å ha en mening om dette allerede fra første øyeblikk dersom det skal implementeres.

Møbleringen er en viktig del av baderommet ditt. Det komplementerer og sluttfører det totale stil-inntrykket, og det vil være en feil å vente til siste øyeblikk med å tenke igjennom såvel materialtyper, farger, stilart m.m. Baderomsmøblement varierer stort i pris, også i kvalitet. Det kan fort lønne seg å betale litt ekstra for gode kvaliteter - noe som også har å gjøre med såvel garanti som fleksibilitet ift utvidelse / påbygning av løsningen. En typisk møbelpakke for et baderom vil ligge på alt fra kr. 25.000,- - 75.000,- avhengig av antall elementer, størrelser, sideskap eller ikke m.m.

Her i ASW Bygg bruker vi mye tid på å planlegge og prosjektere baderommene til kundene våre. Alle parter får mye igjen for å ha en god plan på dette fra første øyeblikk. Å få riktig pris på badet ditt er også helt kritisk avhengig av hvor mye ressurser som legges inn i denne fasen. Et typisk 4-5 kvadratmeters baderom kan vi uproblematisk prise til kr. 150.000,- og prosjektperiode på 12 dager, mens det samme badet uten problem kan tangere kr. 400.000,- og ta oss 30 dager å bygge helt i mål. Det handler derfor i aller høyeste grad om å være sikker på at du sammenligner epler og epler / pærer og pærer, før du konkluderer på ditt neste bad!